top of page

Wat maakt onze woningen zo speciaal? 

Peter van der Wart is een architect die helaas niet veel mensen herinneren, in Utrecht spreekt men vaker van Rietveld. Toch heeft de architectuur van van der Wart een behoorlijke stempel op onze stad gedrukt, zo ook op onze woningen. In 1936 werd voor het Jaarbeursterrein ons blok gebouwd. Aan beide zijden van de bestaande Korenbeurs kwamen woningen van de hand van van der Wart. Verschillende ontwerpen die weer verbonden worden door het gebruik van de bekende baksteen, het Utrechts Plat. Bij veel van de woningen is het authentieke ontwerp en materialen nog goed zichtbaar. Het werd het begin van de iconische Croeselaan, een nog altijd belangrijke verbinding binnen de stad.  

Versteende steunpilaren

Vakmanschap in metselwerk. Hier te zien door deze pilaar, die zowel voor scheiding zorgt tussen de panden en steun.

Hier is te zijn hoe sierlijsten steun geven uit de uitpandige balcons. Hier geen rondingen maar met rechte hoeken.

Ambachtelijk sierbalken

De trap bogen zijn ook weer een sterk staaltje vakmanschap in metselwerk. Afgebroken met markeer elementen.

Details trap bogen
Half ronde erker

De panden voor de ingang van de jaarbeurs zijn afgewerkt met prachtige elementen, hier halfronde gemetselde zwevende erkers. 

Sierlijke hoekbalcons

Hier is er gekozen om een balcon met ruimte te maken, door de woonkamer schuin in te snijden. Deze wordt ook weer ondersteund aan de ondergevel.

Groene gevels is iets wat de architect al in 1936 belangrijk vond. Keukens bij de boven woningen hebben zo een kruidentuin bij hun raam.

Gevel planten bakken
Ronde  raampartijen 

Hoekwoningen zijn uitgevoerd met ronde ramen in de zijgevel om zo toch zonlicht te kunnen opvangen en de woning bij te verwarmen. Met originele ramen uit 1936. 

Rond metselwerk

Wederom vakmanschap in metselwerk. Mooi rond gemetseld element waar vroeger een raam was te vinden. Nu de plaats van het logo van restaurant Ruig. 

Alle woningen hebben bij hun toegangsdeur glas in lood verwerkt. Hier nog het originele materiaal uit 1936.Het is ook boven de toegangsdeur te vinden. 

Glas in lood 
Authentiek tegelwerk

Veel van de huizen hebben nog de authentieke stortvloeren uit 1936, en de hallen nog voorzien van prachtig authentiek tegelwerk. 

Afgewerkte dakranden

De architect had ook een speciale aandacht voor het dak. Mooi afgerond en voorzien van klassieke haken om meubels omhoog te trekken. 

Naast de laatste toegangsboog op pilaren aan de Croeselaan, draaien de ontwerpen een kwartslag. Stijlvol opgelost door een kwartrond gemetselde draagmuur.

Rond gemetselde wand
bottom of page